Liefde is een medicijn!


Heb je je altijd al afgevraagd of zoete liedjes gelijk hebben en dat liefde de pijn wegneemt? Zet je roze bril op en lees verder.

Hadden we het enkele weken geleden al over de helende werking van een aai op de juiste plaats, deze week laten we bij Faqt het gevoel spreken.

Al blijkt nu ook wetenschappelijk onderbouwd dat liefde pijn weg kan nemen. Alle zoete liedjes hebben dus toch gelijk. De liefde zorgt voor dopamine, een stof waardoor je hersenen zich beter gaan voelen.

Hoewel de pijnstillers nog niet het raam uit gegooid mogen worden, blijkt liefde wel een goede heler. Hoe zit het nou?

Liefde activeert dezelfde gebieden in de hersenen als de seintjes die via de zenuwen na het innemen door een pijnstiller worden gestuurd.

De uitkomsten komen uit een door toeval ontstaan onderzoek. Twee wetenschappers, één gespecialiseerd in pijn, de ander in liefdesgevoelens, spraken met elkaar over hun vakgebied. Het bleek dat er heel veel raakvlakken waren op het gebied van de invloed die de twee emoties/gevoelens hebben op de hersenen. Op basis van die vergelijking hebben ze dertig jaar onderzoek gedaan. Dit deden ze vooral bij proefpersonen die net verliefd waren. Dit omdat dan het liefdesgevoel nog vers en sterk is.

Heling door liefde komt door een van de meest primitieve systemen in de hersenen. Mogelijk blokken die het gevoel van pijn tijdelijk. Liefde is dus een medicijn zonder de bijwerkingen zoals bij pillen. Behalve de kans op een gebroken hart natuurlijk.

Foto: Flickr

Follow Faqtman on Twitter