Lid van ‘donkere materie van het leven’ gevonden


Je ziet hem niet, je hoort hem niet, je ruikt hem niet. De bacterie TM-6 is lid van de ‘donkere materie van het leven’, een groep organismen die overal om heen zijn, maar moeilijk zijn op te merken, omdat ze vrijwel niet te kweken zijn in een lab. We weten alleen dat TM-6 bestaat doordat hij overal zijn 16S-genen, een soort ID-kaart van microben, laat slingeren.

Amerikaanse wetenschappers zijn er nu in geslaagd om volledige cellen van TM-6 te vinden in de afvoerpijp van een ziekenhuistoilet. Met speciale computertechnieken wisten ze vervolgens zijn genoom te reconstrueren en daarmee een paar van de eigenschappen van TM-6 te onthullen. Zo kunnen leden van deze groep organismen, een fylum, met óf zonder zuurstof leven. Verder zijn een aantal van hen in staat om als parasieten binnen grotere cellen, als amoeben, te leven.

De hoop is dat de nieuwe technieken kunnen worden ingezet om meer schuwe, lastig te kweken, microben te vinden en daarmee de donkere materie van het leven verder te ontsluieren.

Het onderzoek is gepubliceerd in PNAS