Licht zorgt voor veroudering


lamp

Ouders met kinderen die bang zijn voor het donker, laten nog wel eens een lampje branden op de slaapkamer. Ook sommige volwassenen hebben een hekel aan een goed verduisterde slaapkamer. Maar is dat wel verstandig? Onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum toont aan dat te veel licht ’s nachts de veroudering versnelt. Althans, bij muizen. Maar de kans dat het bij mensen precies zo werkt, is groot.

De Nederlandse onderzoekers schrijven hierover in het medische vakblad Current Biology. Ze gebruikten muizen die dag en nacht in hetzelfde licht zaten. De diertjes hadden elektroden in hun hoofd, om de hersenactiviteit te meten. Die toonden aan dat de veranderingen die normaal gedurende de dag plaatsvinden in het brein, sterk gereduceerd werden.

Door het felle licht hadden de muizen geen dag-nacht ritme en dat manifesteerde zich in een hele sleep medische klachten. Volgens hen leden muizen die dag en nacht in het licht zaten bovengemiddeld vaak aan ontstekingen, zwakkere spieren en osteoporose. De klachten hadden direct met het licht te maken. Nadat de dieren teruggingen naar een gewoon licht-donker ritme, verdwenen de aandoeningen weer.

De studie is van groot belang om te begrijpen welke invloed de moderne maatschappij op de gezondheid heeft. Driekwart van de wereldbevolking leeft in een omgeving waar ook ’s nachts veel licht is, van straatlantaarns en andere kunstmatige bronnen. Bovendien geven televisies, maar vooral ook tablets en smartphones veel licht af. Sommige mensen gaan daar zelfs mee naar bed. Dat betekent dat ze erg veel prikkels krijgen die het dagelijkse ritme verstoren.

De slaapkwaliteit holt daarom al jaren achteruit. Te weinig goede slaap kan leiden tot depressies en andere ellende. Maar volgens deze studie dus ook tot lichamelijke klachten. Tijd om het licht uit te doen.