Licht = economische groei


Je kunt vanuit de ruimte zien waar het goed met de mensen gaat. Gewoon kijken waar veel lichtjes aan zijn. België wint?

Onderzoekers aan Yale universiteit in de Verenigde Staten hebben een nieuwe methode ontdekt om economische groei te meten. Ze kijken naar satellietbeelden van aarde die ’s nachts worden gemaakt. Vooral in ontwikkelingslanden geeft de lichtverontreiniging die wordt geproduceerd een goede indicatie hoe het met de mensen beneden staat.

Satellietfoto van Azië. India (waar het economisch goed gaat) is veel lichter dan buurland Pakistan (waar het niet zo goed gaat).

Onderzoekers bekeken satellietfoto’s van de hele wereld genomen in de periode 1992-2008. Voor landen waar economische statistieken betrouwbaar zijn, voegen de gemeten hoeveelheid licht niet veel toe. Maar in landen die hun groeicijfers niet goed bijhouden, zoals Congo, Cambodja, Libië en Irak, blijkt het tellen van lichtjes een goede indicator voor economische groei.

Grote vraag is of België volgens deze metingen niet het rijkste land ter wereld is: door de uitbundige snelwegverlichting is dat land vanuit de ruimte zeer goed te zien.

Follow Faqtman on Twitter