Licht bestrijdt angst


Foto: Deisseroth Lab.

Met een lichtje in de hersens worden muizen ineens veel minder bang. Iets voor mensen?

De muis op het plaatje lijkt uit Star Trek te komen, maar hij woont in een laboratorium in de Verenigde Staten. Het bijzondere aan de muis is dat hij totaal geen angst kent zolang het lampje aan in. Het knaagdiertje is onderdeel van een experiment om er achter te komen waarom we bang zijn.

Het lichtje is een glasvezelkabel die tot in de hersens van de muis loopt. Daar schijnt het licht op zenuwverbindingen in de hersens. Zet het lichtje aan en de muis durft alles, zet hem uit en hij is weer voorzichtig en bang.

De muis (en zijn soortgenootjes) hebben neuroloog Karl Deisseroth van Stanford universiteit inzicht gegeven in angst. Het blijkt dat vooral de verbindingen tussen gedeeltes van de hersens niet goed werken als een muis (en waarschijnlijk een mens) bang is. Stimuleer deze verbindingen en angst verdwijnt als sneeuw voor de zon, zo schrijft Deisseroth in Nature. Vooral verbindingen in de amygdala, het deel van de hersens waar emoties worden verwerkt, kunnen een muis tot een vreesloos knaagdier maken.

De hamvraag: werkt dit ook bij mensen? Het antwoord: waarschijnlijk wel, maar daar is meer onderzoek voor nodig. Binnenkort loopt er dus ook een mens rond met een dergelijk lampje in zijn hoofd.

Follow Faqtman on Twitter