Lichaamsherkenning is de nieuwe vingerafdruk


Australische wetenschappers hebben een nieuwe manier ontdekt om mensen te herkennen: lichaamsherkenning. Vergeet gezichtsherkenning of vingerafdrukken, de verhoudingen van ieder lijf zijn uniek en ook te herkenbaar wanneer wanneer misdadigers bijvoorbeeld skimutsen dragen.

Onderzoekers aan de universiteit van Adelaide onderzochten de lichamen van 4000 Amerikaanse soldaten. Ze maten de volledige lengte van de persoon, de afstand tussen de voeten en het heupbot, de afstand tussen de pols en de elleboog, de kaaklijn, de breedte van de heupen, borst, het gezicht van oor tot oor en de schedel.

Het setje verhoudingen dat uit zo’n meting komt is volgens hoofdonderzoeker Taghan Lucas even uniek als een vingerafdruk. En het is volgens de onderzoeker zo goed als onmogelijk om een dubbelganger te vinden.

Dit onderzoek is fantastisch nieuws voor opsporingsbeambten die zich jaren hebben blindgestaard op korrelige beveiligingsvideo’s, op zoek naar een herkenbaar gezicht of ander kenmerk. Wanneer ze een duidelijk silhouet hebben, kunnen ze een computer in de toekomst laten uitrekenen om wie het gaat.

De wetenschappers hebben rekening gehouden met dikke jassen en gewichtsverlies en daarom geen metingen meegenomen van lichaamsdelen die snel kunnen veranderen zoals buiken, onderarmen en kuiten.