Lichaamshaar in strijd tegen parasieten


Lang geleden verloor de mens zijn dikke vacht om af te kunnen koelen onder de hete Afrikaanse zon. Toch behielden we dezelfde hoeveelheid haren; alleen zijn ze veel dunner en fijner. Waarom zijn we niet volledig kaal geworden, aangezien dat de meeste koelte geeft? Volgens twee onderzoekers van de University of Sheffield (GB) heeft dat alles te maken met het voelen van parasieten zoals de akelige bedwants.

Het duo betrok 29 vrijwilligers bij hun onderzoek. Bij deze mannen en vrouwen werd een stukje huid van een arm kaalgeschoren. Vervolgens kregen ze daar en op de ongeschoren arm bedwantsen gedropt. De onderzoekers keken naar de tijd die het kostte voor de vrijwilligers om de wantsen op te merken en voor de wantsen om een lekker plekje om te bijten te vinden (uiteraard werden de beestjes verwijderd voor ze ook echt beten).

De wantsen bleken het lastiger te vinden een geschikt bijtplekje te vinden op de ongeschoren arm. Klinkt logisch: de haren maken het de wantsen maar moeilijk. Maar wel een verrassing was dat de vrijwilligers de wantsen sneller voelden op de kale huid dan op de ongeschoren huid. Blijkbaar helpen de fijne haartjes de kriebelende beestjes op te merken en ze te verwijderen voor ze kwaad kunnen doen.

Nog een interessant feit: de mannen voelden de bedwantsen op hun ongeschoren huid beter dan de vrouwen. Zij zijn dan ook een stuk hariger. Dat verklaart volgens de onderzoekers ook gelijk dit verschil in lichaamhaar tussen de twee geslachten: vrouwen hebben liever mannen zonder beestjes.

De studie staat beschreven in Biology Letters.

Follow Faqtman on Twitter