Libelle vliegt over oceaan


Libelles lijken niet de handigste vliegers. Toch is er een soort die 16.000 kilometer vliegt op zoek naar water.

De Britse bioloog Charles Anderson was eigenlijk op de Maldiven om walvissen te bestuderen. Maar terwijl hij op de vakantie-eilanden rond toerde, zag hij ieder jaar om dezelfde tijd steeds weer libellen van de soort pantala flavescens. En dat is gek, want libellen hebben zoet water nodig om zich voort te planten. Als de Maldiven één ding niet hebben, dan is het wel zoet water. Er zijn geen meertjes of rivieren.

Een paar telefoontjes naar collega’s in Azië leerde dat de insecten uit India kwamen. Ze vertrokken daar aan het einde van de moesson en kwamen een paar dagen later aan op de Maldiven. Daar bleven ze een paar dagen en verdwenen dan weer. Waar gingen ze heen? Nog een paar e-mails met collega’s later had Anderson zijn antwoord: in Afrika.

Daarmee had de bioloog de langste migratie van een insect ter wereld ontdekt. De tocht heen en terug van India naar Afrika is 16.000 kilometer lang. De libellen vliegen deze afstand op een hoogte van twee kilometer. Op de video vertelt Anderson op humoristische wijze over zijn onderzoek en hoe hij toevallig zorgde voor een wetenschappelijke doorbraak.

Foto: John C. Abbot