‘Levensverwachting wordt 1000’


Mensen kunnen over een tijdje misschien wel 1000 jaar worden. Veroudering is namelijk te genezen, denkt een gerontoloog.

De Britse onderzoeker van ouderdom Aubrey de Grey heeft goed nieuws voor iedereen die het dood gaan zo lang mogelijk wil uitstellen. We kunnen de komende jaren flink veel ouder worden. Duizend jaar is mogelijk; maar ook de eerste persoon die 150 gaat worden, is nu al in leven.

De Grey is biomedisch gerontoloog. Hij onderzoekt hoe we de levensverwachting kunnen verhogen.

Ouderdom is zó 2010.
In een interview met persbureau Reuters zegt hij dat we binnen de komende kwart eeuw de veroudering kunnen afremmen. Vorige week werd bekend dat een groep onderzoekers een eiwit heeft ontdekt dat de veroudering bij sommige mensen versnelt. Het manipuleren van dit eiwit kan ook de sleutel zijn om de gehele bevolking ouder te laten worden.

De Grey schetst een toekomst waarin we de dokter bezoeken voor ‘onderhoud’. Eens in de zoveel tijd worden we dan onderworpen aan gentherapie, stamceltherapie en een upgrade van ons immuunsysteem. Zo gek is de voorspelling niet. Onze levensverwachting neemt momenteel al met drie maanden per geboortejaar toe. Ook stijgt het aantal mensen boven de 100.

Follow Faqtman on Twitter