Levensverwachting: met deze tips leef je 14 jaar langer


Amerika is het land met de beste ziekenhuizen ter wereld, maar ook met de laagste levensverwachting van een ontwikkelde economie. Vandaar dat wetenschappers van Harvard universiteit een onderzoek zijn gestart naar wat Amerikanen moeten doen om wél langer te leven. Ze komen met deze vijf tips, die tussen de twaalf en veertien jaar aan je leven kunnen plakken.

Eet gezond. Verminder vooral je inname van zout, geraffineerde suikers en verzadigde vetten en vlees. Het zorgt niet alleen dat je slank blijft, het vermindert ook je kans op darmkanker en andere ziektes. Ook vaker volkoren eten is verstandig. Het hangt direct samen met een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk ook dikke-darm-kanker.

Doe geregeld aan sport. Met geregeld bedoelen de wetenschappers dat je minstens een half uur per dag beweegt. Een flinke wandeling telt al, tenminste, als het niet richting de kroeg is en je het tempo hoog houdt. Niet genoeg tijd? Acht minuten intensief sporten per dag is al genoeg voor meer levensjaren, ontdekte het Nederlandse Radboudumc. Het verlaagt je kans op coronaire hartziekten, diabetes, beroerte, depressie, botontkalking, dikke darmkanker en borstkanker.

Hou je gewicht op peil. Per jaar sterven 4 miljoen mensen wereldwijd aan de gevolgen van overgewicht. Tweederde krijgt een storing van de bloedsomloop, zoals een hartaanval. Ook nierfalen en diabetes eisen veel levens.

Beperk je alcoholinname. Vrouwen dienen niet meer dan een glas per dag te drinken, mannen mogen twee glazen. Het is waar dat alcohol een paar gunstige effecten heeft op het lichaam, maar alleen als je het zeer matig tot je neemt. Overvloedige alcoholinname is de oorzaak van allerlei ziektes die de levensverwachting flink doen kelderen.

Van alle maatregelen die je kunt nemen, is niet roken de belangrijkste. Peuken verminderen het leven van een man gemiddeld met 9, van een vrouw met 7 jaar, blijkt uit eerder onderzoek. Het heeft zelfs een negatieve invloed op de volgende generatie. Kinderen van vaders die roken, hebben een tot drie keer grotere kans om astma te krijgen. Zelfs als vader vijf jaar voor de conceptie is gestopt.