Levensverwachting op korte termijn 140


oude handen

Wat is de maximale levensverwachting van de mens? Tot nu toe gingen wetenschappers uit van ongeveer 125, een leeftijd die vrijwel niemand van ons zal halen. De oudste mens ter wereld, Francaise Jeanne Calment werd 122, ze zat dus een eind in de richting. Maar een ouderdomsonderzoeker in Israël ziet geen reden waarom we dat niet op korte termijn zouden kunnen oprekken tot 140. Niet alleen theoretisch, maar ook in de praktijk.

Chaim Cohen van de universiteit Bar Ilan publiceerde in het vakblad Journal of Gerontology een nieuwe studie waarin hij aantoont dat hij de levensverwachting van muizen, ratten en vliegen al met 30 procent heeft kunnen laten stijgen. Dat heeft hij vooral gedaan door met genetische technologie ouderdomsziektes te bestrijden. Er is geen enkele reden om dat met mensen niet te doen, schrijft hij in zijn onderzoeksrapport.

Volgens Cohen stierf vroeger 70 procent van de mensheid aan infectieziektes. Die hebben we nu grotendeels onder controle, nu sterft 70 procent aan ziektes die gerelateerd zijn aan ouderdom. Door die effectiever te bestrijden kunnen we flinke stappen zetten naar een levensverwachting die ver boven de honderd ligt. Dat kan niet alleen met medicijnen, maar vooral door genetisch in te grijpen. De nieuwe methode CRISPR biedt daarvoor allerlei mogelijkheden. Daarmee kunnen artsen genen helpen om bepaalde ziektes te bestrijden.

Cohen heeft al bijval gekregen van andere ouderdomsonderzoekers. Het Max-Planck-Instituts für demografische Forschung in Duitsland heeft zijn onderzoek geanalyseerd en komt tot de conclusie dat het om gedegen wetenschappelijk werk gaat. Ook zij hebben aanwijzingen dat mensen nog lang niet aan hun maximum zitten, als het om levensverwachting gaat. Volgens de Britse onderzoeker van ouderdom Aubrey de Grey (Cambridge) is de eerste persoon die 150 gaat worden zelfs nu al in leven.

In Nederland is de levensverwachting nu nog 81,7 jaar. Het oudst worden vrouwen in Zuid-Korea, waar de gemiddelde (niet de maximale) levensverwachting tot 90 jaar is opgerekt.