Levensverwachting kan drastisch omhoog (als we griep verslaan)


griep en levensverwachting

Een levensverwachting van boven de negentig hoort tot de mogelijkheden. Het enige dat we daarvoor moeten doen, is griep beter onder controle krijgen. Dat zeggen medische onderzoekers van het Robert Koch-Institut in Duitsland. Ze analyseerden de sterftecijfers en kwamen tot de conclusie dat griep de gestage stijging van onze levensverwachting in toenemende mate remt.

Vooral de laatste tien jaar worden we nauwelijks ouder door deze ziekte. Als oudere mensen griep krijgen, lopen ze een grotere kans om te overlijden. Zo was afgelopen jaren iedere veertigste dode een slachtoffer van de griep. Alleen al in Duitsland komen daardoor 20.000 mensen per jaar meer om het leven.

Vergelijkend onderzoek van de Duitsers toont aan dat landen met een uitgebreid vaccinatieprogramma tegen griep een hogere levensverwachting hebben dan landen waar de instelling is dat mensen zelf maar tegen de ziekte moeten strijden. Zwitserland heeft de hoogste Europese levensverwachting, met 83,7 jaar voor een gedeelte te danken aan de griepprik en grieppreventie, vooral bij ouderen.

In Nederland is de levensverwachting 81,7 jaar. Hier is de griepprik gratis voor risicogroepen als ouderen en kinderen. Huisartsen nodigen deze groepen automatisch uit voor de prik. Alleen is de doelmatigheid van de vaccinatie niet altijd even groot. Dat komt omdat het virus zich nog kan muteren nadat de prik al is gegeven.

In Nederland heerste van midden december 2018 tot half maart 2019 een griepepidemie. Deze winter heeft de griepprik bij 43 procent van de geïnjecteerde mensen voorkomen dat ze griep kregen. Een medicijn tegen griep geldt als de heilige graal in de geneeskunde.