Levensverwachting blijft stijgen

100 is mogelijk


Koreaanse vrouwen

Ooit dachten wetenschappers dat het onmogelijk zou zijn dat de gemiddelde levensverwachting boven de 90 jaar zou stijgen. Te veel mensen zouden ongezond gedrag vertonen om een dergelijk gemiddelde mogelijk te maken. Maar daar komen ze op terug. Sterker nog, Zuid-Korea (foto) lijkt het eerste land te worden dat de belangrijke mijlpaal gaat halen. Al geldt het dan alleen voor vrouwen.

Onderzoekers van Imperial College London onderzocht de levensverwachting voor een kind dat wordt geboren in 2030. In totaal werden 35 landen onderzocht. Opvallend is dat de grote sprongen vooral in Azië worden gemaakt; de vooruitgang in een land als de VS is zeer gering. Dat komt door de opzet van de zorg in landen als Japan en Korea. Die is zeer goed toegankelijk voor alle lagen van de bevolking en lijdt niet onder constante bezuinigingen.

Ook sommige Europese landen doen het goed. In Frankrijk, Spanje en Zwitserland zullen vrouwen hun levensverwachting zien stijgen naar 88. In Nederland, waar de levensverwachting nu 83,3 jaar is voor meisjes, is de stijging maar heel gering: 84 jaar voor vrouwen geboren in 2030. Daarmee loopt de levensverwachting van Nederlandse vrouwen steeds meer achter op andere landen. In Spanje is de levensverwachting voor vrouwen nu al 86 jaar.

Vrouwen blijven ook in de toekomst gemiddeld ouder worden dan mannen. Dat ligt gedeeltelijk aan een risicovollere levensstijl van veel mannen. Ze komen vaker om door ongelukken of ziektes die het gevolg zijn van gedrag. Dat verklaart ook de lage score van de VS. Zo lang daar vuurwapens gewoon te koop zijn, blijven vooral Amerikaanse mannen daardoor omkomen.

De studie laat goed zien welke strategie werkt als het gaat om het verhogen van de levensverwachting. Vooral gelijkheid is belangrijk. Op plekken waar iedereen goed toegang heeft tot hoogwaardige gezondheidszorg, vliegt de gemiddelde leeftijd omhoog. De onderzoekers zien ook geen reden meer waarom 100 of zelfs 120 niet haalbaar moet zijn op termijn.