‘Levensklok’ kan snel tikken


Hoe oud je wordt, heeft met allerlei factoren te maken. Of je rookt of niet, hoe bevattelijk je bent voor bepaalde ziektes, of een aantal erfelijke eigenschappen. Maar een zeer belangrijke rol wordt ook gespeeld door wat de ‘levensklok’ kan worden genoemd. Dat is de snelheid waarmee je DNA verandert. Die klok tikt bij de één sneller dan bij de ander, zo hebben onderzoekers geconstateerd.

Het proces van verandering van je erfelijk materiaal heet methylatie. Het veroudert het DNA niet zelf, maar het heeft wel invloed op welke genen aan en uit worden gezet. Zo beïnvloedt het wel de mate waarin je lichaam functioneert. Een studie onder vijfduizend mensen door de University of Edinburgh (GB) toont aan dat er grote verschillen zitten in hoe snel die methylatie gaat.

Bij mensen waarbij het proces snel gaat, kan de lichamelijke leeftijd wel vijf jaar hoger zijn dan de kalenderleeftijd. Dat betekent een 16 procent hogere kans op sterfte. Zelfs als er wordt gecorrigeerd voor roken, opleiding en sekse. De Schotse wetenschapper denken zelfs dat ze op basis daarvan een vermoedelijke sterfdatum kunnen vaststellen.

We kunnen niets met deze kennis, het proces van methylatie is nog te onbekend om er iets aan te kunnen doen. Wie pech heeft, veroudert dus snel en zal gemiddeld eerder sterven, schrijven de onderzoekers in het vakblad Genome Biology.