Levensgevaarlijke likes

Ben ik al beroemd?


model riskant

Aanstormend model Viktoria Odintcova heeft de 3 miljoen Instagram-volgers die ze wilde binnen. Een video waarin de Russische poseert is viraal gegaan en barst van de likes. Ze riskeerde dan ook haar leven om de plaatjes te schieten. Met een fotograaf en een assistent beklom ze recent de Cayan Tower in Dubai om daar 300 meter boven de grond te bungelen. Op een bepaald moment was de hand van de assistent het enige dat haar behoedde van een zekere dood.

Behalve lof, heeft de video ook de woede van veel mensen op de hals gehaald. Domheid mag geen reden zijn voor likes, vinden ze. Steeds vaker zoeken fotografen en modellen voor shoots hoge gebouwen op. Model cocorocha stond voor Harper’s Bazar recent op een dunne richel hoog boven New York zonder veiligheidstouw.

Sterven voor de camera is sowieso in opmars. Carnegie Mellon University in de VS turfde de afgelopen jaren alle gevallen van mensen die omkomen bij het nemen van een selfie. Vorig jaar waren dat er bijna honderd wereldwijd. De meeste slachtoffers vallen overigens niet, ze worden geraakt door een aanstormende trein terwijl ze op de rails hengelen naar likes.