Levensgevaarlijk Kreta


Kreta

De ondergrond in de oostelijke Middellandse Zee is seismisch actiever dan tot nu toe gedacht. In het verleden hebben hier meermaals sterke bevingen plaatsgevonden. Wanneer de huidige tijdelijke rust eindigt en de volgende sterke aardbeving (en misschien zelfs tsunami) plaatsvindt, is onbekend. Toch is het zinvol om vooral het eiland Kreta te beschermen door waarschuwingssystemen en aardbeving-proof gebouwen.

Daarvoor waarschuwen onderzoekers in het tijdschrift Geophysical Research Letters.

De Middellandse Zee bevindt zich tussen twee botsende continenten. De Afrikaanse plaat botst hier op de Euraziatische. De druk die daarbij vrijkomt heeft de grond gebroken in een chaotische puzzel van talloze plaatfragmenten. Als gevolg daarvan komen in Italië en de Egeïsche Zee herhaaldelijk aardbevingen voor.

Vreemd genoeg is echter een relatief rustig in de oostelijke regio. Bij de zogenoemde Helleense Arc, ten zuiden van het eiland Kreta, komen nauwelijks aardbevingen voor. Maar als ze er zijn, dan gaat het gelijk om zeer krachtige bevingen. In het verleden zijn daar een aantal van geweest, ontdekte het instituut Geoforschungszentrum Potsdam (Duitsland). Onderzoekers vonden in de zee voor Kreta een aantal oude kustlijnen van het eiland. Het eiland is verschoven, zo krachtig waren sommige aardbevingen uit het verleden.

In de afgelopen 50.000 jaar zijn in de regio Kreta ten minste 40 sterke aardbevingen geweest, met een kracht groter dan 8. De kusten in het westen en oosten van het eiland werden tot 100 meter omhoog gedrukt. De oorzaak van deze aardbeving waren drie seismische fractuurzones die zich uitstrekken langs de westelijke en oostelijke deel van de Helleense boog.

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat een dergelijke beving niet opnieuw zou kunnen plaatsvinden. De breuklijnen liggen er nog en de spanning wordt nog steeds aangevoerd door de botsende continenten. Als dat gebeurt, dan is het rampzalig. Niet alleen op Kreta, waar hele steden kunnen worden verwoest, maar ook in zuidelijk Europa en Noord-Afrika, waar tsunami’s aan land kunnen komen.