‘Levenselixer gevonden’


Langer leven, minder ziek zijn, geen ouderdomskwalen. Wie wil dat niet? Met de vondst van een bacterie lijkt dat mogelijk te zijn.

Foto: Soylent Green
Foto: Soylent Green

De bacterie in kwestie heet Streptomyces hygroscopicus en hij is al in de jaren zeventig gevonden op het afgelegen mysterische Paaseiland. Al snel werd ontdekt dat de bacterie goed werkt tegen schimmels en het menselijk immuunsysteem onderdrukt. Daarom werd het verwerkt in een medicijn voor mensen die een donororgaan krijgen.

Onderzoekers van het Amerikaanse Barshop Institute for Longevity and Aging Studies hebben het middel via voedsel aan oudere muizen gegeven. En toen gebeurde er iets opmerkelijks: de oude muizen leken weer kracht te winnen. Ze werden minder vaak ziek en leefden langer. Mannetjesmuizen werden twintig procent ouder, vrouwtjes bijna dertig procent.

Als dit hetzelfde werkt bij mensen, dan hebben meisjes die nu worden geboren geen levensverwachting van 82 jaar, maar van meer dan 98 jaar!

De stof die uit de Paaseilandse bacterie wordt gewonnen is Rapamycine genoemd (Rapa Nui is de inheemse naam van Paaseiland) en werkt op een mechanisme in het lichaam dat de celgroei reguleert. Hoe minder energie het lichaam hoeft te steken in de groei van cellen, hoe meer het kan steken in het onderhoud van cellen. Daardoor blijft het lichaam langer ‘goed’.

De grote vraag is wanneer dit middel aan menselijk voedsel toegevoegd kan worden. Het probleem is dat Rampacine het menselijke afweersysteem ook aantast. De muizen uit de test werden daarom in een steriele ruimte gehouden. Maar voor mensen is dat natuurlijk niet mogelijk. Mogelijk moeten mensen het nemen in combinatie met andere medicijnen. Dan zou een aanmerkelijk langere levensverwachting mogelijk zijn. Waarschijnlijk betekent dat wel langer doorwerken.