Leven we in de Matrix?


matrix

De film The Matrix bracht een sluimerende angst van veel mensen in beeld: wat als de wereld niet echt is? Wat als het leven een grote simulatie is, waarin we weinig meer zijn dan bits en bytes aan informatie? Een absurde gedachte natuurlijk, mensen zijn echt, we bestaan uit vlees en bloed, niet uit data. Toch?

Nou, dat is nog niet helemaal zeker. Er bestaat een kans van 20 tot 50 procent dat we wel degelijk in de Matrix leven. Dat zegt de Bank of America in een rapport dat naar alle rijke cliƫnten is gestuurd. In het rapport worden wetenschappers als Neil deGrasse Tyson en Nick Bostrom aangehaald.

‘Het is denkbaar dat met de vooruitgang in kunstmatige intelligentie, virtual reality, en rekenkracht, leden van toekomstige beschavingen hebben besloten om een simulatie van hun voorouders te draaien’, schrijft de bank. Die simulatie, dat zijn wij dan.

Wat de bank aan investeringsmogelijkheden ziet als we inderdaad in een matrix leven, is onbekend. Aan de andere kant, als al het geld ook niet echt is, kun je de Bank of America dus straffeloos overvallen.