Leven op Venus?


Beelden van Venera-13. De camera die de detailfoto maakte is linksonder.

Opschudding in Russische ruimtevaartkringen. Leonid Ksanfomaliti, astronoom in dienst van de Russische Academie der Wetenschappen, beweert dat hij leven heeft ontdekt op de planeet Venus. Nog gekker: dat leven is al in 1982 vastgelegd door een camera in een sonde die door de Sovjet Unie naar Venus is gestuurd.

Ksanfomaliti komt tot zijn uitspraak na bestudering van foto’s en bewegende beelden van de Venera-13 missie uit 1982.

Een 'schorpioen' op Venus.
Op de videobeelden heeft Ksanfomaliti ‘iets’ zien bewegen. Op een foto van deze beelden is inderdaad vaag een langwerpig voorwerp te zien, dat volgens de Russische onderzoeker een soort schorpioen zou kunnen zijn. (zie foto)

In een artikel voor het Russische ruimtevakblad Astronomicheskii Vestnik schrijft hij dat de objecten plotseling verschijnen en bewegen. ‘Wat als we de huidige theorieën over het niet bestaan van leven op Venus vergeten, dan kunnen we op basis van de vorm van deze objecten de theorie bouwen dat ze in leven zijn’, aldus Ksanfomaliti.

Groot nieuws? Mwah, volgens Nasa niet. Analisten van deze ruimtevaartorganisatie hebben de beelden ook bekeken en zeggen dat Ksanfomaliti waarschijnlijk de bungelende lenskappen van de sonde heeft gezien. Die vallen op de korrelige beelden weg tegen de achtergrond, zodat er vaag een bewegende schim te zien is.

De kans dat er op Venus leven is, is ook heel klein. Omdat de planeet veel dichter bij de zon is, lopen de temperaturen op tot 460 graden Celsius. Er waaien constant winden met een snelheid van 300 kilometer per uur. De atmosferische druk is 92 keer die van de aarde. Geen omgeving waarin een schorpioen zou overleven.

Sinds de Russische missie is Venus bezocht door de Nasa sonde Magellan tussen 1990 en 1992. Deze sonde bracht meer dan 90 procent van het oppervlakte van de planeet in kaart en trof geen enkel teken van leven aan.