‘Leven op Mars was mogelijk’


Er bestond ooit de mogelijkheid voor bacterieel leven op Mars. Met die mededeling komt Nasa na het bestuderen van bodemmonsters door het karretje Curiosity. Volgens NASA- Manager John Grotzinger zijn alle medewerkers van de ruimtevaartorganisatie erg opgewonden door de vondst. Hij kan alleen niet zeggen wanneer de rode planeet bewoonbaar was.

Begin februari maakte Curiosity een boorgat (foto) in de bodem van Mars. Na analyse bleken in het stof dat daarbij vrijkwam zwavel, stikstof, fosfor en koolstof te zitten. Dat zijn stoffen die bij het ontstaan van leven een belangrijke rol spelen.

Curiosity kwam afgelopen augustus na een reis van 8 maanden op Mars aan. Een van de missiedoelen is om uit te vinden of er leven is geweest op Mars. Het karretje zal 2 jaar over het oppervlak van de planeet rijden en zo veel mogelijk gegevens verzamelen over de omstandigheden op Mars.

Tijdens deze missie komen er steeds meer aanwijzingen dat Mars ooit een erg natte planeet is geweest, met zeeën en meren. Ook op de plek van het boorgat is ooit water geweest. Dat moet volgens Grotzinger zo helder zijn geweest, dat mensen het gerust hadden kunnen drinken.