Leven op aarde via maan gezien


Astronomen hebben leven in het heelal ontdekt. Ze keken naar de maan en zagen tekenen van organisch leven. Tegenvaller: wat ze zagen was dat er leven op aarde is, nauwelijks een verrassing te noemen.

Toch zijn ze bij de Europese ruimte-organisatie ESO erg enthousiast. Wat ze namelijk hebben ontdekt is dat je aan licht kunt zien of een planeet waarschijnlijk leven bevat. Al jaren proberen we op andere planeten leven te ontdekken, soms heel ver weg. Maar hoe zie je leven? De theorie is dat licht dat door bijvoorbeeld bomen en struiken wordt gereflecteerd anders is dan licht dat van rotsen af komt.

ESO/L. Calçada

Die theorie is nu bewezen. Astronomen bij het Instituto de Astrofisica de Canarias op Tenerife (Spanje) keken naar zonlicht dat werd weerkaatst vanaf de maan. Dat licht was eerst weerkaatst door de aarde. Door de golflengte van dat licht heel precies te meten, konden ze zien dat de aarde een atmosfeer van zuurstof heeft en dat er biologische levensvormen aanwezig zijn. Er is kortom leven op aarde.

Hoewel dat natuurlijk op zichzelf geen opmerkelijke vondst is, kunnen de astronomen nu met dezelfde techniek naar andere planeten kijken. Vertonen die dezelfde verschuiving in lichtgolven, dan zou daar ook wel eens leven kunnen zijn. Als in dat licht ook nog tekenen van kunstlicht aanwezig zijn, dan is het wellicht zelfs intelligent leven.

Het hele onderzoek staat in Nature.

Follow Faqtman on Twitter