Leuke collega’s niet altijd handig


survival

Je raakt met je collega’s verdwaald in de woestijn/het hooggebergte/een onbewoond eiland. Welk object is het belangrijkste om te overleven? Je kunt kiezen uit een kompas, een krant, ijzerdraad, een aansteker, een geladen pistool, een stuk canvas, chocolade en een fles wiskey.

Het klinkt als het begin van een mop, maar het is serieus onderzoek van Griffith Business School in Australië. Wat ze wilden weten, is hoe de sfeer in een groep het vermogen om een goede beslissing te maken beïnvloedt. Doen teams van leuke collega’s die vriendschappelijk met elkaar omgaan het beter dan een stelletje chagrijnen?

Nee, is het antwoord. Niet automatisch. De aanname van veel mensen is dat een positief gevoel bijdraagt aan de productiviteit van een organisatie. Maar naar nu blijkt, kan het zowel positieve als negatieve effecten hebben. De vaardigheden van de teamleden zijn veel belangrijker dan of ze elkaar leuk groeten in de gang.

Er is één vaardigheid die er met kop en schouders bovenuit steekt. Dat is het vermogen om anderen te manipuleren. Als een team een lid had die een negatieve sfeer wist om te draaien tot een positieve, of die te grote vrolijkheid wist te dempen, dan deed dat team het veel beter.

In groepen met een dergelijk lid is er minder sprake van ‘groupthink’, het fenomeen waarbij de leden allemaal dezelfde mening hebben om de sfeer maar goed te houden. Dergelijke groepen zijn zeer improductief. In de woestijn (of jungle, bergtop) sterven dergelijke groepen omdat ze bijvoorbeeld voor de krant kiezen.

Het onderzoek is verschenen in het vakblad Cognition and Emotion.