Lettertype voorkomt botsing


In de auto hebben we steeds meer te lezen. De RDS op de radio meldt files en flitsers. Het navigatiesysteem vertelt waar je af moet slaan. Dat kan gevaarlijk zijn als je te lang je blik niet op de weg richt, een botsing zit in een klein hoekje. Welk lettertype wordt gebruikt, is bepalend voor de leessnelheid, vooral als je man bent, blijkt nu.

Een groep van 82 proefpersonen moest aan de Amerikaanse universiteit MIT plaats nemen in een autosimulator. Ze kregen aanwijzingen hoe ze moesten rijden via een schermpje. Daarop werden verschillende lettertypes uitgeprobeerd. Ondertussen hielden de onderzoekers via kleine camera’s bij hoe lang de ogen van de proefpersonen op het scherm bleven hangen in plaats van op de weg.

Lettertypes met kleine openingen en minder ruimte tussen de letters bleken slechter te lezen. Proefpersonen reden bij ongeveer 100 kilometer per uur gemiddeld 18 meter verder voor ze weer naar de weg keken. Maar – en dat verbaasde de onderzoekers – alleen mannen hadden er last van. Vrouwen lazen alle letters even makkelijk.

Het best leesbare lettertype voor mannen bleek Frutiger, een font met open letters en een flinke ruimte tussen de letters.