Let op: ontrouw op mannengezicht te zien


zou je hem vertrouwen?

Is het een blijvertje of rommelt hij morgen met de buurvrouw? Niet alleen is potentiële ontrouw zichtbaar op de gezichten van mannen, vrouwen en andere mannen kunnen het nog herkennen ook. Dat zeggen onderzoekers van de University of Western Australia na een bizarre test.

Ze lieten 299 mannen en 452 vrouwen foto’s zien van mannen en vrouwen, met een eenvoudige vraag: hoe waarschijnlijk is het dat deze persoon ontrouw is? Bij de foto’s van vrouwen was er geen duidelijke uitkomst, maar bij mannen was het bal: daar wisten de deelnemers echt heel zeker dat sommige kerels voor geen meter te vertrouwen waren.

Het waren de mannen die er erg mannelijk uitzagen die door het panel van proefpersonen werden verdacht van ontrouw. Vrouwen dachten dat hij er met hun beste vriendin vandoor zou gaan, mannen vreesden voor de onschuld van hun echtgenotes.

Opmerkelijk is dat de mannen op de foto’s voor de test was gevraagd naar hun trouw in romantische relaties. En inderdaad waren de mannelijke mannen – stevige kaken, indrukwekkende botstructuur onder hun wenkbrauwen, dunne lippen – volgens hun eigen opgave vaker ontrouw aan hun partners dan het gemiddelde. Ze gaven dus toe wat de proefpersonen al hadden vermoed.

De onderzoekers, die publiceerden in Royal Society Open Science, geven zelf toe dat het om een kleine test gaat, waarbij de zwakte vooral is dat de mannen zelf moeten aangeven of ze wel eens buiten de pot hebben gepist. Toch zijn de resultaten dusdanig significant, dat ze de conclusie wel aandurven dat vrouwen hun gevoel qua mannen moeten volgen.