‘Leren in je slaap werkt echt’


Leren in je slaap werkt echt

Leren in je slaap werkt echt. Je kunt zelfs woorden in een vreemde taal tot je nemen terwijl je lekker op één oor ligt. Dat zeggen onderzoekers van de Universität Bern in Zwitserland na uitgebreide experimenten met mensen die tijdens hun dutje werden gebombardeerd met opnames van vocabulaire in een fantasietaal.

Proefpersonen hoorden gedurende hun nachtrust een woord als guga, waarbij sommige mensen als vertaling kregen dat het een vogel was, terwijl anderen hoorden dat het om het woord voor ‘olifant’ ging. De volgende dag moesten de mensen vertellen of guga een groot of klein object was.

Dat wisten de proefpersonen in 60 procent van de gevallen correct te vertellen. Als ze hadden gehoord dat het een olifant was, dan zeiden ze dat het om iets groots ging. Het punt van de verschillende vertalingen van hetzelfde woord was om elke gevoelswaarde van het fantasiewoord (guga ‘klinkt’ misschien groot) uit te sluiten.

Of mensen de fantasiewoorden herinnerden na het wakker worden, lag heel erg aan wanneer ze iets hoorden tijdens hun slaap. De mens gaat gedurende de nacht door allerlei slaapfases. Vooral de woorden die klonken tijdens de zogenoemde rem-slaap, bleven in het geheugen hangen. Dat is ook niet zo gek, tijdens dat deel van de slaap ordent het brein het geheugen en is er veel activiteit in hersendelen die daarbij betrokken zijn.

Deze studie bevestigt eerdere experimenten, waaruit blijkt dat het goed is om ’s avonds te leren, om de kennis de volgende dag te kunnen gebruiken. De slaap verankert de nieuwe kennis in de hersens.