Leren denken als ET


alien

Seti, de internationale organisatie die op wetenschappelijke wijze probeert buitenaards leven te ontdekken, gaat het over een andere boeg gooien. In een artikel, dat de organisatie heeft ingestuurd naar het vakblad Astrobiology, laten ze weten dat er tot nu toe nog niets is ontdekt en dat het daarom wellicht tijd is om de zaak eens anders aan te pakken.

Seti luistert al decennia met grote radiotelescopen naar bewijzen dat een ander volk dan de mensheid communiceert via radiobanden. Maar misschien houdt buitenaards leven helemaal niet van radio. Ze zouden telepathisch kunnen communiceren, of via licht. Wellicht communiceren ze helemaal niet elektronisch, omdat ze de radio nog moeten uitvinden?

Bovendien is het een goed idee om eerst eens na te denken over de kans dat we überhaupt ooit een signaal opvangen van een andere planeet, schrijft de hoofdonderzoeker van Seti. Misschien zijn er helemaal geen buitenaardse wezens, is de aarde uniek in het hele universum. Daarmee legt de organisatie een bom onder zichzelf.

‘Om aliens te vinden, moeten we leren denken als aliens‘, schrijft hoofdonderzoeker Nathalie Cabrol in het vakblad. Ze nodigt wetenschappers uit de hele wereld en uit alle disciplines uit om samen na te denken over nieuwe manieren om contact te leggen. Recent hebben astronomen bijvoorbeeld gesuggereerd om in het heelal te zoeken naar bronnen van kunstlicht, dat een andere frequentie heeft als sterrenlicht.

Maar er zijn ook andere manieren, denkt Cabrol. Misschien moeten we ons concentreren op dna of andere vormen van organisch materiaal in de ruimte. Wie weet, leren we dan ook meer over onszelf.