Leonardo da Vinci opgegraven?


Italiaanse onderzoekers willen een mysterie oplossen: wie is de Mona Lisa? Daarvoor moeten ze wel even Leonardo opgraven.

Al eeuwen verbazen mensen zich over het schilderij Mona Lisa. Die opmerkelijke glimlach, die priemende ogen, die gekke achtergrond, iedereen vraagt zich af waar hij nu eigenlijk naar kijkt. Heel lang al bestaat het vermoeden dat Leonardo da Vinci met het portret van een vrouw vooral zichzelf heeft geschilderd.

Italiaanse wetenschappers willen het mysterie voor eens en altijd oplossen. Ze willen de schedel van Da Vinci (eigenlijk Leonardo ser Piero uit het dorp Vinci) opgraven en met moderne forensische methoden onderzoeken.

‘Als wij erin slagen om zijn schedel te vinden, kunnen we een reconstructie van zijn gezicht maken en vergelijken met de Mona Lisa”, zegt antropoloog Giorgio Gruppioni, die deel uitmaakt van een team van de Italiaanse Nationale Commissie voor Cultureel Erfgoed, een toonaangevende organisatie van wetenschappers en kunsthistorici.

Da Vinci stierf in 1519 op de leeftijd van zevenenzestig jaar. Hij werd aanvankelijk begraven in het kasteel van Amboise in Frankrijk. Dit kasteel werd verwoest tijdens de Franse Revolutie in 1789. Historici denken dat zijn resten werden herbegraven in de kleinere kapel van het kasteel Saint-Hubert in 1874. Een inscriptie boven het graf zegt dat Da Vinci daar ‘vermoedelijk’ ligt.Mona Lisa

De Mona Lisa is officieel het portret van Lisa del Giocondo, de vrouw van een rijke Florentijnse zijdekoopman. Maar al heel lang wordt gespeculeerd dat het iemand anders is. Behalve Da Vinci zelf, is ook zijn moeder een goede kandidaat. Sommige wetenschappers denken dat Da Vinci’s vermeende homoseksualiteit en zijn liefde voor raadsels hem inspireerden om zichzelf te schilderen als een vrouw.

Als er toestemming komt om het lijk op te graven, dan zijn de Italiaanse onderzoekers van plan om de leeftijd van de botten te dateren met behulp van de koolstof-methode. Daarna willen ze eventueel DNA vergelijken met DNA-monsters uit de botten en tanden van een aantal mannelijke afstammelingen van Da Vinci die zijn begraven in Bologna, Italië.

Onderzoek van de botten kan ook laten zien hoe da Vinci stierf. Dat is nu nog onbekend. Ziekten zoals tuberculose, syfilis, en loodvergiftiging kun je ook eeuwen later nog aantonen in de botten.

De Italiaanse onderzoekers zijn momenteel op zoek naar toestemming van de Franse regering. De eigenaars van kasteel Saint-Hubert hebben al toegezegd mee te werken.