Lentebaby magerder


Sta je op het punt om een baby te krijgen? Besteed dan extra aandacht aan voeding, lentebaby’s zijn gevoelig voor anorexia.

Wie tussen april en juni is geboren, heeft een 15 procent grotere kans om aan anorexia te gaan lijden, blijkt uit een studie van het Britse Wellcome Trust Center for Human Genetics. Kinderen die worden geboren in de lente zouden ook gemiddeld iets magerder zijn.

Daarmee is een nieuwe ziekte gelinkt met een geboorte in de lente. Eerder werd al bekend dat de geboortemaanden april, mei en juni samenhangen met een verhoogd risico op schizofrenie, multiple sclerosis en diabetes.

Waar komen deze verhoogde risico’s vandaan? Volgens de mensen van de Wellcome Trust studie zou het aantal uren zonneschijn wel eens de boosdoener kunnen zijn. Vrouwen die vroeg in hun zwangerschap weinig zon krijgen, maken niet genoeg vitamine D aan. Dat zou het kind gevoeliger maken voor een laag gewicht.

Andere geboortedata leveren overigens weer andere problemen op. Zo hebben kinderen die in de herfst worden geboren meer last van voedselallergie en bijziendheid. Winterkinderen hebben later in hun leven een grotere kans op psychische problemen.

De complete studie staat in het vakblad British Journal of Psychiatry.