Lengte zorgt voor tumor


tumor verwijderen

Het mag vreemd lijken, maar een nieuwe studie toont aan dat grotere mensen een verhoogd risico hebben op kanker. Een Zweedse onderzoeksgroep bestudeerde op basis van de gegevens van 5,5 miljoen mensen of een relatie bestaat tussen de hoogte en het risico op kanker. Het resultaat is dat lengte vooral bij huid- en borstkanker een risico vormt.

Het team van het Stockholm Karolinska Institutet vergeleek de gegevens van mensen die zijn geboren tussen 1938 en 1991 in Zweden. De onderzoekers waren in staat om toegang te krijgen tot een dergelijke grote dataset, omdat in Zweden veel gegevens over de burgers centraal worden bewaard. Daaronder zit ook de kankerregistratie.

Het risico op kanker bij vrouwen stijgt met 18 procent als ze tien centimeter langer zijn dan gemiddeld. Bij mannen stijgt het risico per tien centimeter met elf procent. Vooral huidkanker is gerelateerd aan lengte: per tien centimeter boven het gemiddelde lengte verhoogt het risico met 30 procent, van borstkanker met 20 procent. De gemiddelde Zweed is 1,70 meter lang en heeft een risico van tien procent op borstkanker. Een vrouw van 1,80 meter lengte heeft al een risico van twaalf procent.

Het is niet bekend waarom steeds meer mensen aan kanker lijden, maar er zijn verschillende theorieën. Lange mensen produceren meer groeifactoren die de groei in de kindertijd en de jeugd te stimuleren, maar later mogelijk ook de ontwikkeling van kanker aanzwengelen. Een andere theorie is dat lange mensen meer kans op kanker hebben omdat ze meer lichaamscellen hebben. Dit verhoogt het risico dat individuele cellen in kankercellen veranderen.