Lelijke man kan beter grappig zijn


Jeff Dunham

Ze zeggen wel dat lelijke mannen vaak grappig zijn, om te compenseren voor hun slechte looks. Dat is nu daadwerkelijk wetenschappelijk aangetoond. Bovendien loont het de moeite, grappige mannen worden door vrouwen als aantrekkelijker beoordeeld. Uit onderzoek van Abertay University komt naar voren dat leuk zijn door vrouwen wordt gezien als creativiteit, een evolutionair belangrijke karaktertrek.

Voor de test kregen mannen en vrouwen foto’s van mannen te zien. Die moesten ze beoordelen op aantrekkelijkheid. Daarmee was er een benchmark voor de knapheid van de mannen. Daarna kregen proefpersonen opnieuw de mannen te zien, maar nu met een bijschrift dat ze hadden bedacht bij een plaatje. Knappe mannen waren daar minder goed in dan lelijke mannen. Maar nu scoorden de mannen zonder vierkante kaken en een symmetrisch gezicht ineens veel hoger op aantrekkelijkheid.

Sterker nog, door erg grappig te zijn kan een gemiddeld uitziende kerel als net zo aantrekkelijk worden gezien als een echt knappe man.

De test werd ook omgekeerd uitgevoerd. Mannen kregen foto’s te zien en moesten die weer inschalen op hoe mooi of lelijk de dames waren. Ook daarbij werd een tekstje geplaatst. Het maakte de mannen helemaal niets uit, wat ze eerst aantrekkelijk vonden, was ook daarna aantrekkelijk. Wat ze eerst lelijk vonden, was ook daarna lelijk. Aantrekkelijke vrouwen die een lollige test hadden geschreven, werden daarna zelfs gezien als minder aantrekkelijk.