Lekkere luchten laten dansen


Spuit een lekker luchtje in een discotheek en mensen gaan dansen. Zelfs de muziek wordt er mooier door.

In discotheken hing tot voor kort altijd maar één lucht: tabaksrook. Bij uitgaan hoort voor veel mensen een peuk, dus werd er op en rond de dansvloer flink gepaft. Lekkere luchtjes gingen in al dat geweld ten onder.

Sinds het rookverbod is de zware rooklucht rond dansvloeren verdwenen. Dat verschafte wetenschappers uit Delft de gelegenheid om eens wat experimenten te doen met geur en dansen. Ze lieten in verschillende discotheken in studentensteden drie verschillende luchtjes los via een geurmachine. Sinaasappel, pepermunt en zeelucht werden over het uitgaanspubliek uitgeblazen.

Vind jij het hier ook zo lekker ruiken? Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com.

Lekkere luchten stimuleren het dansen, bleek door de dansvloer voor en na het geurbombardement te observeren. Welke lucht werd uitgeblazen door de geurmachine maakte niet uit, de voetjes gaan van de vloer zodra het lekker ruikt.

Ook geven discotheekbezoekers aan het beter naar hun zin te hebben als het lekker ruikt. Door de geur vinden ze zelfs de muziek beter klinken.

Discotheekeigenaren doen er goed aan om meer met geuren te werken, denken ze in Delft. Hoe beter het ruikt, hoe meer mensen uitgeven.

Follow Faqtman on Twitter