Lekker lange vinger


Wat maakt een man aantrekkelijk? Een stoere kaaklijn, een wasbord middenrif? Nee, het is een lekker lange vinger.

Kijk als man goed naar je handen (als je geen man bent, zoek er eentje en kijk naar diens handen). Strek je vingers uit, het liefst op een platte ondergrond zoals een tafel. Is je ringvinger duidelijk langer dan je wijsvinger? Gefeliciteerd, je bent een lekker ding.

Dat zeggen onderzoekers van het Zentrum für Affektive Wissenschaften in Zwitserland. Ze fotografeerden de gezichten van 49 mannen tussen de 18 en 33 jaar. Daarnaast werden ‘geurmonsters’ uit hun oksels genomen en een paar zinnen tekst op band gezet. Ook werd de verhouding tussen hun vingers gemeten.

Foto: Hellerhoff

Vervolgens werden de foto’s van de gezichten getoond aan jonge vrouwen. Die mochten vertellen of ze een man aantrekkelijk vonden of niet. Foto’s die op het stapeltje ‘hete bliksem’ terecht kwamen, waren zonder uitzondering van mannen die een lange ringvinger hadden. Ook de geurmonsters en de geluidsopnamen werden beoordeeld; daarbij was er geen correlatie met een lange vinger.

Dat mannen met een lange ringvinger voor de geboorte aan een hogere dosis testosteron zijn blootgesteld, is al langer bekend. Nu blijkt dat dus ook in het uiterlijk door te werken. De mannen met een lange ringvinger hadden gelijkmatigere trekken.

Het hele onderzoek staat in Proceedings of the Royal Society B.

Vingers meten
Hoe aantrekkelijk ben jij? Meet je wijsvinger en dan je ringvinger. Deel de eerste door de tweede. Zijn ze even lang, dan is de verhouding dus 1,0. Is de ringvinger langer, dan heb je bijvoorbeeld 0,98. Hoe lager dat getal, hoe aantrekkelijker mannen zijn. Vooral mannen met een verhouding onder 0,94 worden als lekkere brokjes gezien.

Follow Faqtman on Twitter