Leidt slecht geheugen tot verkrachting?


Een opmerkelijke ontdekking door Amerikaanse onderzoekers: mannen die verkrachten hebben over het algemeen een slecht kortetermijngeheugen. Aan de University of New England werd aan 54 proefpersonen foto’s getoond van gewone seks en een verkrachting. De onderzoekers timeden hoe lang iedere vrijwilliger naar de foto’s keek. Ondertussen werd hun seksuele opwinding gemeten.

Ook werd de mannen een scenario gegeven van een man die seks wil met een vrouw, terwijl die vrouw steeds duidelijker weigert. De proefpersonen moesten aangeven wanneer de gemiddelde man zou ophouden met aandringen.

Vervolgens werd het geheugen van de mannen getest met woordenlijsten.

Daaruit kwam een opmerkelijk resultaat. Mannen die een slechter kortetermijngeheugen hebben, gaven later in het scenario aan dat een gemiddelde man zou stoppen. Ze keken ook langer naar de plaatjes met de verkrachtingsscènes en lieten daarbij een hogere mate van opwinding zien

Volgens de onderzoekers wegen mannen die zin hebben in verkrachting hun opties. Tegenover de bevrediging op korte termijn staat een schuldgevoel en de mogelijkheid van gevangenisstraf op langere termijn. Mannen met een slecht kortetermijngeheugen hebben moeite zoveel abstracte en complexe informatie tegelijk te verwerken. Ze zullen eerder de knoop doorhakken en de verkrachting doorzetten.

Deze uitkomst bevestigt eerder onderzoek van dezelfde groep waarin een link werd aangetoond tussen alcohol en de bereidheid om te verkrachten. Ook onder invloed zijn complexe beslissingen moeilijker te maken en neemt het belang van bevrediging op korte termijn toe.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Archives of Sexual Behaviour. De onderzoekers benadrukken dat niet iedere vergeetachtige man een verkrachter is.