Leidinggeven zit in de genen


Of je nou president bent of voor de klas staat: leidinggeven kan je leren, maar het gaat net wat makkelijker als het in je bloed zit. Wetenschappers van University College Londen legden het DNA en de CV’s van vierduizend proefpersonen naast elkaar en ontdekten dat mensen met leidinggevende functies vaak een ding gemeen hadden: het gen RS4950.

Dr. Jan-Emmanuel De Neve legt in vakblad Leadership Quarterly uit: “We dachten altijd dat leiding geven een vaardigheid is die je kan leren. Dat klopt ook, maar we hebben ontdekt dat het ook een genetische eigenschap van mensen kan zijn.”

De helft van de bevolking zou het gen bezitten, maar zij zijn lang niet allemaal managers. Daarom zijn de wetenschappers ervan overtuigd dat ervaring en omgeving minstens even belangrijk zijn. Slechts een kwart van de verschillen in leidinggevende capaciteiten is te verklaren door het aan- of afwezig zijn van het gen.

Voor werkgevers zou het handig zijn om te weten welke werknemers het gen bezitten, maar daar staan de wetenschappers niet om te springen. Zij raden overheden zelfs aan de wetten voor genetische discriminatie eens goed onder de loep te nemen.

Foto: officieel staatsieportret Barack Obama via change.gov