Leider heeft diepe stem


Vin Diesel heeft er een. Net als Wessel van Diepen en Darth Vader. Een diepe stem. Daar zitten veel voordelen aan. Mannen met een diepe stem krijgen gemiddeld meer kinderen, hebben meer succes bij de vrouwen en worden beter herinnerd door anderen, vooral vrouwen, blijkt uit onderzoek.

Komt er nog eentje bij. Mannen met een diepe stem krijgen meer leiderschapskwaliteiten toegedicht.

James Earl Jones, de stem van Darth Vader. Foto: Stuart Crawford.
Dat zeggen onderzoekers van McMaster universiteit in Canada. In het vaktijdschrift Evolution and Human Behavior beschrijven ze hoe ze stemmen van politici kunstmatig hoger en lager maakten en die opnames aan een testgroep lieten horen.

De testpersonen moesten op grond van de opnames de politici beoordelen op leiderschap, aantrekkelijkheid en intelligentie. Er werd ook gevraagd of ze op deze politicus zouden stemmen, in vrede en oorlogstijd. In alle gevallen gingen de proefpersonen voor de opnames met een lage stem.

Dit sluit aan bij eerder onderzoek waaruit bleek dat de kandidaat met de laagste stem steeds won bij Amerikaanse presidentsverkiezingen tussen 1960 en 2000. Volgens de mensen van McMaster is een voorkeur voor een lage stem evolutionair bepaald.