Uitvinding: legpuzzelprogramma


Nee, gewonnen heeft hij niet, de medewerker van fotobedrijf Kodak. Maar zijn deelname aan de Shredder Challenge heeft wel een interessant nieuw computerprogramma opgeleverd.

Het begon vorig jaar allemaal met een wedstrijd uitgeschreven door Darpa, de kennistak van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Een van de Darpa documenten. Links het origineel, rechts na het 'ontshredden'. Klik voor vergroting.
De opdracht: leer computers om geshredde documenten te herstellen en win 50.000 dollar.

Andrew Gallagher, medewerker van Kodak, werd ‘slechts’ 17e in de wedstrijd, maar zijn programma is er niet minder briljant om. In de Shredder Challenge moest een document dat in 6400 stukjes was geshred worden hersteld. Gallagher bedacht een programma dat zelfs 10.000 stukjes weer bij elkaar kan zoeken in 24 uur tijd. Wat hij daarmee heeft uitgevonden is een programma dat legpuzzels kan oplossen.

Het programma kijkt niet naar de vorm van de puzzelstukjes (zoals veel andere inzenders naar de Shredder Challenge wel deden) maar kijkt naar de kleur van ieder stukje. Als dat een verlopende kleur heeft, maakt het programma een inschatting dat de kleur van het volgende stukje verder zal verlopen. Daardoor wordt langzaam een plaatje opgebouwd.

Waar is dat goed voor? Niet om legpuzzels op te lossen, want het is juist de bedoeling dat mensen dat zelf doen. Maar wel om beeld te herstellen dat bijvoorbeeld tijdens een straalverbinding tussen een satelliet en een bodemstation beschadigd is geraakt. Ook zullen geheime diensten er belangstelling voor hebben, behalve geschreven documenten worden immers ook plaatjes soms geshred.

Follow Faqtman on Twitter