Schermpjes houden ons wakker


Mobieltjes, laptops en tablets zorgen ervoor dat mensen ‘s nachts niet goed kunnen slapen. Volgens Harvardprofessor Charles Czeisler denken onze hersen door het elektrische licht dat het dag is en verstoren ze het natuurlijke slaapritme.

Czeisler schrijft in het wetenschappelijke tijdschrift Nature dat mensen steeds meer moeite hebben met slapen sinds de komst van LED-schermpjes in de slaapkamer. Gloeilampen hebben volgens de wetenschapper een veel minder ingrijpend effect dan de oplichtende schermpjes.

“Technologie heeft ons ontkoppeld van een natuurlijk 24-uurs ritme en daardoor gaan we steeds later naar bed”, schrijft de wetenschapper. Onze lijven zijn zo geprogrammeerd dat ze bij zonsondergang het hormoon melatonine aanmaken waardoor we slaperig worden, maar door het licht van telefoons, laptops en televisies denken onze hersenen dat het dag is en wordt het hormoon niet de bloedbaan ingepompt.

Sinds 1950 is het aantal uren dat we aan LED-licht blootgesteld worden vervierdubbeld en daarmee ook het aantal mensen dat klaagt over slaapgebrek. Slapeloosheid is een groot gezondheidsrisico, het zorgt voor overgewicht, diabetes, depressie en concentratieproblemen bij kinderen.