Belgen printen LCD scherm op contactlens


Wil je dollartekens in je ogen? Letterlijk? Dan is een uitvinding van de Universiteit Gent in België een goed kerstcadeau. Aan de universiteit zijn ze er in geslaagd een LCD scherm op een contactlens te printen. Daardoor kunnen allerlei afbeeldingen op het oog worden geprojecteerd. Als eerste is met een dollarteken geëxperimenteerd. Het idee is niet nieuw, maar vooral de dunheid van deze lens is een doorbraak.

De toepassingen voor deze lenzen zijn veelzijdig. Zo kan de lens dienen als head up display (HUD) voor bijvoorbeeld piloten en chirurgen. Die krijgen direct op het oog belangrijke informatie geprojecteerd over de taak die ze uitvoeren. Maar er zijn ook meer cosmetische toepassingen. Zo zou je met één druk op de knop een andere kleur ogen kunnen krijgen.

De grootste uitdaging voor het team rond projectleider Jelle De Smet was het printen van een plat scherm op een bol oppervlak. Ook moest de elektronica zeer dun zijn en geen belemmering vormen voor de werking van het oog. Dat werd bereikt met een dunne polymeerfilm. De stroom voor de lenzen komt via inductie in het oog.