Lawines: de feiten


Een lawine van boven. © Scattoselvaggio | Dreamstime.com

Prins Friso is terecht gekomen in een lawine. Wat gebeurt er dan eigenlijk op een berg? Hoe overleef je dat?

Ieder jaar vinden er op de wereld rond de 100.000 lawines voor. De meeste daarvan horen of zien we niets van, omdat ze plaatsvinden in zeer dunbevolkte gebieden.

Waar?
Per jaar komen er 150 mensen om door lawines, de meeste in Europese en Amerikaanse wintersportgebieden. In Europa zijn vooral Italië en Oostenrijk bekend als een lawinegebied. De meeste lawines vinden plaats in januari en februari. Zo’n 90 procent van de lawines komen voor op hellingen van 30 tot 45 graden. Dat zijn ook de hellingen die populair zijn om vanaf te skiën.

Hoe?
Sneeuwlawines beginnen als de druk van sneeuw bovenop de berg groter is dan de kracht van de sneeuw daaronder. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn door een stijgende temperatuur, sneeuwval, trillingen of menselijke activiteiten als skiën. De zwaartekracht trekt de sneeuw dan naar beneden.

Begint sneeuw bovenop de helling eenmaal te glijden, dan komt meer sneeuw mee van lager op de helling. Daardoor neemt de hoeveelheid sneeuw steeds verder toe richting het dal.

Overleven
Er zijn hulpmiddelen om een lawine te overleven. Er zijn een soort airbags in de handel die een beschermende schil rond de skiër vormen. Ook zijn er middelen om mensen onder de sneeuw te laten doorademen. Verstikking door sneeuw is een van de meest voorkomende oorzaken van sterfgevallen bij een lawine.

Het grote probleem bij lawines is echter dat mensen niet kunnen bewegen. Sneeuw uit een lawine is meestal erg dicht en kan bevriezen rond de persoon. De meeste reddingen vinden plaats doordat andere mensen lawineslachtoffers uitgraven; mensen die zichzelf uitgraven komt niet snel voor.

Follow Faqtman on Twitter