Laser genereert alle kleuren van de hoge-energie-regenboog


Een compact apparaatje maakt een lichtbundel van röntgen- en UV-straling, en alle golflengten daar tussenin.

Een internationaal team van wetenschappers wisten de compacte multistraal te maken door infrarode lichtpulsen op gassen onder hoge druk te laten knallen. Bij dat proces worden elektronen uit hun atomen gestoten en vervolgens versneld. Daarna vallen de elektronen weer terug en wordt hun bewegingsenergie omgezet in een intense röntgenstraling. Het overschot aan energie wordt uitgezonden als een lichtbundel van UV-straling, met alle mogelijk golflengten of ‘kleuren’ in het spectrum.

Een elektron wordt door de laserstraal met kracht uit zijn atoom gerukt, waarna er licht in allerlei golflengten wordt uitgezonden. (Illustratie: Tenio Popmintchev/JILA en University of Colorado (Boulder))

Een vergelijkbare röntgenstraal kon al worden gemaakt met een synchroton, een soort grote deeltjesversneller, maar het nieuwe apparaat zendt meer golflengten uit en past tenminste op een labtafel. Hij is daardoor uitermate geschikt om snel een goedkoop super hoge resolutie beelden te maken. Zo kunnen wetenschappers er een kijkje mee nemen in het binnenste van cellen of een chemische reactie van alle hoeken bekijken.

De studie is gepubliceerd in Science.

Follow Faqtman on Twitter