Langzame lopers sneller dement


Mensen die sloom sloffen lopen grotere kans later dement te worden. Dat is bekend gemaakt op een internationale conferentie over neurologie, meldt de BBC. Daar werd onderzoek gepresenteerd onder 2400 proefpersonen die op het moment dat de test begon allemaal rond de 64 waren. Van deze mensen werd onder meer de wandelsnelheid gemeten.

Toen tien jaar later werd gekeken wie dement waren geworden, bleek dat opvallend vaak de slenteraars te zijn. Hoe de link tussen loopsnelheid en dementie precies werkt, weten de onderzoekers niet, maar wel dat het aansluit bij de uitkomsten van eerdere experimenten.

Het recept? Opschieten!

Zo bleek uit Brits onderzoek dat mensen die langzaam lopen ook een grotere kans maken om een hartaanval te krijgen. Een Amerikaanse studie toonde eerder aan dat mensen die snel lopen langer leven.

Dat is slecht nieuws voor degenen die houden van slenteren door winkelstraten.

Voor de onderzoekers is het nu zaak uit te vinden wat de oorzaak en wat het gevolg is. Lopen ongezonde mensen langzamer, of worden mensen ongezond omdat ze altijd zo langzaam lopen? Hoe dan ook, om niet voortijdig dood te gaan, adviseren de onderzoekers de bekende riedel: niet roken, gezond en matig eten, goed slapen, veel bewegen.