Record tocht poema: 2.400 km


Amerikaanse poema

Een Amerikaanse moutain lion, ofwel poema, heeft een record gebroken. Het dier liep meer dan 2.400 kilometer – van South Dakota naar Connecticut aan de oostkust – en maakte daarmee de langst gedocumenteerde tocht van een landdier ooit.

Helaas moest de poema zijn avontuurzin met de dood bekopen: hij werd overreden in Connecticut. De opmerkelijke reis kon worden vastgesteld met een DNA-test. Achttien maanden geleden was het dier namelijk al gesignaleerd in South Dakota.

Poema’s lopen lange afstanden om aan voedsel te komen, maar nooit meer dan 150 kilometer, zo werd aangenomen. Volgens onderzoekers hoeven de bewoners aan de oostkust van Amerika niet bang te zijn voor meer poema’s. Maar de barre toch van dit dier wijst misschien wel op overlevingsproblemen van poema’s in hun natuurlijke habitat.

De meer dan 2.400 km lange tocht van de poema.

De poema komt op het gehele Amerikaanse continent voor, maar heeft het niet makkelijk. De mens rukt op in zijn terrein. Het dier leeft solitair in een eigen territorium en gaat indringers het liefst uit de weg. De achterpoten van het dier zijn langer dan zijn voorpoten. Dit stelt hem in staat grote sprongen te maken waarmee hij zijn prooi kan verrassen. Poema’s hebben een breed samengesteld menu: van herten tot knaagdieren, van vleermuizen tot sprinkhanen.