Langer leven? Neem de trein


OV

Mensen die iedere dag de bus of de trein naar hun werk nemen, in plaats van de auto, hebben een lagere bloeddruk, minder overgewicht en een lager risico op diabetes. Het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ze per dag meer lopen, van en naar bushaltes, stations en kantoor.

Onderzoekers van de Moriguchi City Health Examination Centre in Osaka (Japan) hebben ontdekt dat OV-reizigers 44 procent minder kans hebben op te dik zijn, in vergelijking met automobilisten. Ze hebben een kwart minder kans op te hoge bloeddruk. De uitslagen zijn gebaseerd op de gezondheidsgegevens van zesduizend deelnemers die het centrum bezochten.

Opmerkelijk is dat de OV-reizigers het zelfs beter doen dan mensen die op de fiets naar hun werk gaan. Dat wijden de onderzoekers aan het feit dat fietsers (althans in Japan) nooit ver hoeven reizen. Daardoor is de tocht naar werk minder inspannend dan voor de busreizigers.

De onderzoeksresultaten zijn bekend gemaakt tijdens de conferentie American Heart Association’s Scientific Sessions 2015.