Langer leven na examens


Als straks de examens voorbij zijn, moet je vooral blijven leren. Daar leef je uiteindelijk jaren langer door.

Voor sommige scholieren is het eindexamen de finishlijn. Eindelijk van school af en iets anders doen. Toch zouden alle jongeren die nu over hun laatste grote test van de middelbare school gebogen zitten er goed aan doen om nog even door te leren. Daarmee stijgt namelijk hun levensverwachting.

Een langdurig onderzoek onder 1,2 miljoen Zweedse jongeren uit de jaren vijftig en zestig toont aan dat slechts één jaar extra scholing – 8 in plaats van 7 jaar – zorgt voor een veel lagere sterfte boven de 40 jaar. Alle vormen van kanker komen onder de mensen met een jaar extra school minder voor en ze hebben minder hartkwalen.

'weet je nog, de middelbare school?'

Het onderzoek in Zweden is mogelijk omdat de schoolperiode daar in 1962 met één jaar werd verlengd. Er zijn dus grote groepen mensen die óf 7 óf 8 jaar op school hebben gezeten.

Dat er een correlatie bestaat tussen scholing en levensverwachting is al langer bekend. Door extra scholing leren jongeren over risico’s van ongezond gedrag, waardoor ze op termijn langer blijven leven. Ook is er meer controle op hun gedrag, waardoor ze gemiddeld minder roken en drinken. Maar dat één jaar al zo’n groot verschil kan maken, is belangrijk nieuws.

Het Zweedse onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Pnas.

Follow Faqtman on Twitter