Langer leven? Ga wandelen!


Hoe gaat het met die goede voornemens? Wordt er nog een beetje gezond gegeten en gesport? Volgens Britse wetenschappers overlijden er twee keer meer mensen aan stil zitten dan aan overgewicht en is iedere dag twintig minuten wandelen het recept voor een langer en gezonder leven.

Onderzoekers aan de Cambridge University onderzochten de levensstijlen en bewegingspatronen van 334.000 testpersonen en ontdekten dat dat kleine beetje beweging een wereld van verschil maakt.

De Britse overheid moedigt net als de Nederlandse haar burgers aan een half uur per dag matig intensief te bewegen. Een haalbaar streven als je dagelijks naar je werk fietst, in de pauze een wandeling maakt of de benenwagen neemt naar de supermarkt, maar een derde van de Britten beweegt nog geen half uur per week.

Hoofdonderzoeker Ulf Ekelund merkt in het Amerikaanse ‘Journal of Clinical Nutrition’ op dat die twintig minuten bewegen – het mag ook fietsen of iets anders sportiefs zijn – wel echt het minimale is dat je kan doen. Ekelund: ‘Twintig minuten bewegen per dag maakt een groot verschil, maar beweging zou een groter onderdeel van ons dagelijkse leven moeten zijn omdat het ons zoveel goed doet.’

De standaard levensverwachting voor Nederlandse mannen is 79,5 jaar en voor vrouwen 83,2 jaar. Als mensen met extreem overgewicht meer gaan bewegen hebben ze 16 procent minder kans om te overlijden voordat een gemiddeld persoon dat doet, mensen met een normaal gewicht tot dertig procent minder.

foto: flickr.com/photos/adwriter