Langer DNA, langer leven


Hoe langer je DNA, hoe langer je leeft. Als je een zebravink bent, want daarop heeft professor Pat Monaghan van de universiteit van Glasgow deze theorie bewezen. Zebravinken worden tussen de 210 dagen en negen jaar oud, en de vogels met de langste DNA leven het langst.

Zebravinkjes

Eerder werd al ontdekt dat onze levensduur besloten lag in ons DNA, om precies te zijn de telomeren. Een soort beschermkapje aan het eind van ieder DNA-dragend chromosoom. Deze telomeren worden bij iedere celdeling korter en wanneer de cel ongeveer 85 keer is gedeeld, is ‘ie op en is het einde in zicht.

Monaghan en zijn team namen DNA af van 99 vogels en legden de bloedproefjes onder microscoop. Wanneer de vogels lange telomeren hadden, leefden ze langer. De meest betrouwbare meetresultaten kregen de onderzoekers wanneer de vogels 25 dagen oud waren.

Bij zebravinken is dus al op jonge leeftijd vast te stellen of ze lang zullen leven, maar dat betekent niet dat de vogels die leeftijd daadwerkelijk bereiken. Factoren van buitenaf zoals stress kunnen de levensduur verkorten. Professor Monaghan legt uit: “Ons onderzoek laat zien hoe langrijk processen zijn waaraan organismen aan het begin van hun leven worden blootgesteld. Daarom is het belangrijk dat we gaan onderzoeken wat het belang is van erfelijkheid en hoeveel invloed factoren van buitenaf hebben. Dat gaan we nu uitzoeken.”

Monaghan weet niet of lange telomeren ook een lange levensduur bij mensen voorspellen, daar moet nog meer onderzoek voor gedaan worden.

Foto: Flickr.com/Patries71

Follow Faqtman on Twitter