Lange tennissers spelen beter


In al het voetbalgeweld is het een beetje ondergesneeuwd, maar op Wimbledon heeft de onbekende Australische tiener Nick Kyrgios de nummer één van de wereld Rafael Nadal verslagen. Dat is niet alleen een kwestie van talent en training, ontdekten sportwetenschappers van de University of South Australia, maar ook van lengte.

Kyrgios is 193 centimeter lang. Wat vooral opvalt zijn de ellenlange benen en armen van de speler. Dat is onderdeel van een trend. De Australiërs ontdekten dat sinds de jaren zestig professionele tennisspelers gemiddeld 10 centimeter langer zijn geworden; grote kampioenen nog iets meer. Die toename zit vooral in de benen. Daarmee staan spelers als vanzelf gunstiger ten opzichte van het net en kunnen ze harder serveren.

Rod Laver, de grote kampioen van de jaren zestig was bijvoorbeeld maar 173 centimeter. John McEnroe, meervoudig winnaar in de jaren tachtig was 180 centimeter. Novak Djokovic, nu de grote ster, is met 188 centimeter weer langer. Met 193 centimeter is Kyrgios wellicht een kampioen voor het komend decennium, tot hij wordt verslagen door iemand van 2 meter.

Deze trend wordt versterkt door rackettechnologie. Rackets zijn tegenwoordig lichter en sterker. Een lang iemand kan makkelijker enorme kracht zetten op de slag, waardoor de bal met veel meer snelheid wordt gelanceerd. Het enige nadeel voor spelers boven de 190 centimeter is dat ze sneller geblesseerd raken door de grote krachten die er op hun gewrichten komen te staan.