Lange ringvingers vertrouwen niet


Het was een paar jaar geleden een ontdekking die veel stof deed opwaaien: door goed naar iemands hand te kijken, kun je dingen ontdekken over zijn of haar persoonlijkheid. Dat komt omdat de lengte van je ringvinger wordt bepaald door de hoeveelheid testosteron waaraan je als embryo in de baarmoeder bent blootgesteld.

Hoe langer je ringvinger (een extreem voorbeeld op de foto), hoe meer testosteron. Dat heeft nogal wat gevolgen in het volwassen leven. Zo is de smaak van mensen met lange ringvingers anders en hebben ze een grotere neiging om alcoholist te worden. Mannen met veel testosteron in de embryonale fase zijn minder aardig, maar wel aantrekkelijker voor vrouwen.

Aan deze waslijst is een nieuwe eigenschap toegevoegd. Mensen met lange ringvingers wantrouwen meer, ontdekten Franse onderzoekers. Aan de Universit√© Paris Descartes werden vrouwelijk proefpersonen gevraagd naar foto’s van mensen te kijken. Ze kregen bovendien een geldbedrag. Ze mochten dat houden of (deels) aan de mensen op de foto’s geven, waarbij het geld door de onderzoekers zou worden verdriedubbeld. Het was aan de mensen op de foto’s om te beslissen of ze van het totaalbedrag een deel terug zouden geven of niet.

Wie stonden op de foto’s? Dat waren andere proefpersonen, die van tevoren hadden aangegeven of ze hun weldoeners niets, hun inleg, of de helft van het totaalbedrag zouden teruggeven.

De vrouwelijke proefpersonen bleken andere vrouwen het meeste te vertrouwen en geld te geven. Maar er was nog iets geks aan de hand. De vrouwen bleken vooral wantrouwig als ze lange ringvingers hadden. Ze gaven dan minder of helemaal geen geld. Hun blootstelling aan testosteron had ze wantrouwiger gemaakt.

Het wantrouwen was overigens niet gerechtvaardigd. Vrouwen met lange ringvingers waren niet beter dan andere vrouwen in het ontdekken wie vertrouwenswaardig was en wie niet, schrijven de onderzoekers in het vakblad Biology Letters.