Grote oer-pinguïn geeft antwoord


De evolutie van vogels onderzoeken? Een 1.5 meter lange, 36 miljoen jaar oude roodbruine pinguïn verklaart een hoop.

Wonder der evolutie
Wonder der evolutie

Hoe kom je het meeste te weten over de evolutie van vogels? Het bos in gaan en ze heel lang bestuderen? Fout, je onderzoekt een eeuwenoude fossiel van een enorme pinguïn en je hebt antwoord op al je vragen.

In Peru zijn ze er maar wat blij mee, de vondst van een 36 miljoen jaar oud pinguïn fossiel. Er is bewijs dat deze grote verschijning roodbruine en grijze veren had, dat betekent dat de kleuren van de pinguïns niet door de jaren heen maar pas recentelijk is veranderd. Wel blijkt de pinguïn al veel eerder zijn huidige vorm te hebben gekregen met flippers en aerodynamische vleugels.

De pinguïn waarvan het gevonden fossiel afkomstig is, was gestrekt ruim 1.5 meter lang en had net als de moderne pinguïn strak opeengepakte veren. De onderzoekers denken dat de kleurverandering van de veren geen modegril was, maar dat de chromosomen die voor de kleuren in de veren zorgen ook zorgen voor de weerstand en kracht van de veren. De vleugels evolueerden omdat de pinguïn steeds meer ging zwemmen.

Voor het zwemmen waren steeds betere zwemvleugels nodig. Dat hiermee ook de kleur van de veren veranderde was een goede bijkomstigheid. Want zeg nou zelf: zwart staat een pinguïn toch veel sjieker?

Foto: Flickr