Lange leiders zijn aantrekkelijk


Ben je bang voor slangen? Het antwoord is waarschijnlijk ja. De grote vraag is waarom, er zijn in jouw omgeving vast geen slangen. De kans dat je door eentje wordt gebeten is vrijwel nihil. Wetenschappers denken dat die angst voor slangen heel oud is en afkomstig is van een verre voorouder die in een omgeving woonde met veel slangen.

Geen wonder dat hij schoenen met interne hakken draagt.
Zo kunnen we ook onze voorkeur voor vet voedsel verklaren. Diezelfde voorouder had weinig te eten en zocht dus eten met veel calorie├źn.

Met deze theorie van de evolutionaire psychologie in de hand kun je zelfs de huidige politiek verklaren, zeggen onderzoekers van Texas Tech University (VS). Ze proberen een verklaring te vinden voor het feit dat presidenten van de Verenigde Staten vaak langer zijn dan de gemiddelde Amerikaanse man.

Dat zou kunnen zijn omdat onze verre voorouder een voorkeur had voor lichamelijk sterke leiders. Die konden in een gevecht met een buurstam het dorp het beste aanvoeren.

Om die hypothese te testen, vroegen ze 467 proefpersonen om met potlood en papier een ’typische burger’ te schetsen. Daarna moesten deze mensen een ‘sterke leider’ op papier zetten. In 64 procent van de de gevallen tekenden de proefpersonen iemand die duidelijk langer was dan hun eerste poppetje.

Het zou kunnen verklaren waarom Barack Obama (1,86 meter) drie jaar geleden John McCain (1,77 meter) versloeg. In 2012 moet Obama het misschien opnemen tegen Rick Perry. Dat zou een goede keuze zijn voor de Republikeinen, Perry is 1,89 meter.

Follow Faqtman on Twitter